>>Instagram'dan Bizi Takip Edin!            >>Mağazalarımız: Trendyol - Hepsiburada

BURADAN
BAŞLAYIN
https://nemacicek.com/image/cache/catalog/boru-cicegi-anlami--datura-stramonium-1920x1080.jpg

Boru Çiçeği Anlamı - Şeytan Elması - Datura Stramonium

Boru Çiçeği Nedir?

Boru çiçeği, uzun ve boruya benzer çiçekleri olan bitki türüdür. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinde yetişir. Yaprakları tüysüz olan bu bitkinin mor ve mavi renkleri bulunur. Şekli ve renklerinden dolayı gösterişli bir görüntüye sahip olan boru çiçeği, genellikle ormanda, çayırda, boş arazi ve yol kenarlarında büyümektedir. Boru çiçeği genellikle 20 cm ile 40 cm arasında büyümektedir.

Boru Çiçeği Anlamı 

Boru çiçeğinin anlamı Şeytan Elması’dır. Aslında bu kadar güzel olan bir çiçeğinin adının neden bu anlamı taşıdığı ise geçmişiyle alakalıdır. Tarihte bu çiçek ölüme neden olan bir iksirin içerisine katılıyor olmasıdır.

Boru Çiçeği Hikayesi

Boru çiçeğinin hikayesi çok uzun yıllar öncesine dayanır. O dönemde insanlar birbirlerini zehirleyerek öldürürmüş. Yani herkesin bildiği pamuk prenses ile cadı gibi. İşte boru çiçeği de bu hikayeden esinlenerek bu ismi almıştır.

Boru Çiçeği Latincesi

Boru çiçeğinin Latince adı Datura Stramonium’dur.  

Boru Çiçeğinin Özellikleri

Boyları ortalama olarak 40 cm olsa da bulundukları yer ve konuma göre 1 metreye kadar uzayabilmektedir.

Dünyada 10 farklı çeşidi bulunan çiçeğin ülkemizde 2 farklı çeşidi vardır.

Gövdesi dik ve çok dalları vardır.

Tohumlarından beyaz renkte tüpe benzer çiçekler çıkar.

Sıcak iklimlerde yetişir.

Yol kenarlarında sıklıkla görülür.

Sene de bir kez çıkar.

Boru Çiçeği Bakımı 

Boru çiçeği, çok fazla toprak seçici olmadığından dolayı her yerde yetişebilir. Özellikle insan ayağının değmediği yol kenarları, tarlalar ve ağaçların bulunmadığı arazilerde yetişirler. Sağlıklı bir şekilde bakım yapılması ve iyi sulanması halinde çiçeğin bakımı oldukça kolaydır.

Saksıda bakıldığında iyi drenajlı toprak tercih edilmelidir. Yılda bir kez azotlu gübre vermek çiçeğin büyümesi açısından faydalı olacaktır.

Boru çiçeği suyu çok fazla sevmez. Bu nedenle sulama yaparken toprağın kurumuş olmasına dikkat etmek gerekir. Bu çiçek özellikle bahçelerde yetiştiği ve sarmaşığa benzediğinden evde bakımı kolay olmaz. Sürekli olarak budanması gereken sürgünleri vardır.

Boru Çiçeği Ekimi

Boru çiçekleri yazın tomurcuklanarak çiçek açmaya başlar. Çiçekten çıkan tohumların güneş gören bir yere serpilmesi ekim için yeterli olacaktır. Ekim yapıldıktan sonra çok hızlı bir şekilde çıkıp büyüyen çiçek bakım gerektirmediğinden dolayı kendi kendine büyür. Eğer ki toplanan tohumlar hemen ekilmek istenmezse bu durumda buzdolabında saklanması uygun olacaktır.

Ekim işlemini Mayıs, Haziran veya Temmuz ayında yapmak gerekir. Eğer saksıda yetiştirilmek isteniyorsa ekim yapılacak olan saksının geniş olmasına dikkat edilmelidir. Ekim işleminin yapılmasından sonra sulama gerekmez. Tohumları büyümesi için naylon poşetle kapatabilirsiniz. Bunun nedeni ise çiçeğin ihtiyaç duyduğu nemli ortamın elde edilmesini sağlamaktır.

Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Boru çiçeğinin çoğaltırken iki farklı yöntem uygulanır. Bu yöntemlerin ilki yukarıda da bahsettiğimiz gibi tohumları ekerek diğeri ise çeliklerledir.   

Boru Çiçeği Faydaları

Bitkilerin insan hayatına sağladıkları pek çok fayda ve zarar vardır. Boru çiçeğinin insan sağlığına faydalarını sıralayacak olursak aşağıdaki gibi sayabiliriz.

Astım hastalarına iyi gelir,

Kas ağrılarının azalmasında ve iyileşmesinde rol oynar,

Solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi edici özelliğe sahiptir,

Gaz oluşumunu engeller,

Terlemeyi en aza indirir,

Vücudun rahatlamasını sağlar,

Mide ve tükürük salgılanmasını azaltır.

Boru Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Boru çiçeği sıcak mevsimleri sever. Çiçeklenme dönemi ise ilkbaharla birlikte başlar ve tüm yaz boyunca devam eder. Çiçekleri sarı ve kırmızının farklı tonlarında olabilir. En çok tercih edilen çiçek renkleri ise turuncu acem borusudur.

Boru Çiçeği Evde Yetişir mi?

Boru çiçeği evlerde beslenmesi kolay değildir. Sarmaşık bir yapıya sahip olmasından dolayı çok dallı bir şekilde büyümeye başlar. Eğer istenirse evde de rahatlıkla bakılabilir. Boru çiçekleri genellikle saksı içerisinde satılıyor olduğundan yılın her mevsiminde alınıp dikilebilir. Evde beslerken güneş alan bir yere bırakılması faydalı olacaktır.

Boru Çiçeği Türleri

Boru çiçeğinin farklı türleri vardır. Aşağıda en çok bulunan türleri belirtilmiştir.

Datura Metel: Soğuğa karşı dayanıklı özelliğe sahip olan bu tür klasik boru çiçeği türüne benzerlik gösterir.

Datura Ferox: Bu türe dikenli elma denir. Dikenli olan bu tür insanı korkutan bir görüntüye sahiptir.

Datura Stramonium: Dikenli elma ya da Şeytan Elması adı verilen bu türün küçük, dikenli tohum kapsülleri vardır. 

Çiçekler hakkında daha fazla bilgi almak ve online çiçek siparişi için https://nemacicek.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp Destek