İstanbul içi aynı gün 18'00'a kadar teslimat (Bazı mahalle ve ilçelere aynı gün teslimat yapılamamaktadır. Ürün sayfasında gönderim yeri seçiminde belirtilmektedir) 

BURADAN
BAŞLAYIN
https://nemacicek.com/image/cache/catalog/Blog-Image/Orkide-Nasil-Canlandirilir-nemacicek-blog-1-1920x1080.jpg
user image

Orkide Nasıl Canlandırılır?

  • 14 Aug 2024
  • |   0 Yorum

Orkide Nasıl Canlandırılır? Küsen Orkideyi Canlandırma Yolları Orkide canlandırmak için ne yapmalı? Kuruyan orkide tekrar canlanır mı? Bir orkidenin nasıl canlandırılacağını bilmek, işin sonunda çiçeği ve sizi ödüllendiren bir mücadele olabilir. Çiçek açmaması, orkidenin zor durumda olduğunu anlamanın yalnızca bir yoludur. Çiçek açmadığında, bitkinin yapraklarına ve büyümesine dikkat etmek, sorunları erken tespit etmenize yardımcı olacak ve bunları düzeltmek için gerekli adımları atmanızı sağlayacaktır.

Orkidem Neden Çiçek Açmıyor?

Çoğu orkidenin üç aya kadar uzun bir çiçeklenme süresi vardır ve hatta bazı türler yılda iki kez çiçek açar. Dolayısıyla, orkideniz yılda en az bir kez çiçek açmadıysa, ancak yapraklar çoğalıyorsa, iyi renklere sahipse ve haşere ve leke içermiyorsa, muhtemelen bakım programınızı düzenlemeniz gerekecektir.

İhtiyacınız Olanlar:

Ekipman / Araçlar

Sterilize edilmiş kesici alet
Sprey şişesi

Malzemeler

Kuru orkide saksı ortamı
Orkide saksısı
Çakıl taşları (isteğe bağlı)
Orkide gübresi
Mantar ilacı (isteğe bağlı)
Pestisit (isteğe bağlı)
Hafif bulaşık sabunu (isteğe bağlı)
Neem yağı (isteğe bağlı)

Orkide Nasıl Canlandırılır

Çiçek Açtıktan Sonra Budayın

Yaprakların ve köklerin sağlıklı büyümesini teşvik etmek için orkidenizi çiçek açtıktan sonra kesin. Çiçek başaklarını tabanına kadar kesmek için keskin, sterilize edilmiş bir kesme aleti kullanın.

Doğru Sulama Yapın

Sulama gereksinimleri orkide türlerine bağlı olarak önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Yıl boyunca haftada bir kez sulama, bitkinizi ideal durumda tutmayacaktır. Sulama programını, yetiştirdiğiniz orkidenin özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlamanız gerekecektir.

Bitki çiçeklenme döneminin ardından uykuya geçtiğinde orkidenin sulama ihtiyacını azaltın. Yapraklar gevşer ve bitkinin tabanındaki büyüme yumuşarsa, suyu kesin ve orkideyi kuru saksı karışımıyla yeniden saklayın.

Doğru Zamanda Saksı Değiştirin

Saksı değişimi orkidenizin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir, ancak bunu yapmak için doğru zamanı bilmeniz gerekir. İşte bir orkidenin saksısının ne zaman değiştirileceğine dair bazı bilgiler:

Aşırı büyümüş: Orkide, saksının kenarlarından sarkan köklerle açıkça büyümüşse, içinde bulunduğu kap için çok ağırsa veya sürekli düşüyorsa saksı değiştirin.
Tükenmiş Besinler: Her yıl veya iki yılda bir taze malzeme ile saksı değiştirin. Çoğu orkide yetiştirme ortamının besin maddeleri bir veya iki yıl sonra tükenir, bu da taze malzemeyle saksı değişimini iyi bir orkide bakımı için gerekli bir adım haline getirir. Bir orkide saksısında yalnızca orkide saksı ortamı kullanın.
Çiçek açtıktan sonra: Çiçeklenme dönemi sona erdikten hemen sonra saksı değiştirin, ancak asla çiçeklenme sırasında saksı değiştirmeyin.
Büyüme mevsiminden önce: Orkideyi ilkbaharda, bitkilerin büyüme mevsimi başlamadan hemen önce saklayın.

Doğru Işığı Sağlayın

Orkide bitkinizi fotosentez yapabilmesi için doğru ışık türünü alacak bir yere yerleştirin. Bu büyük bir fark yaratabilir. Şu adımları izleyin:

Orkideniz çiçek açmayı reddediyorsa, bitkinin doğal büyüme ve dinlenme dönemlerini gözden geçirin ve gece boyunca karanlıkta tutun. Orkidenizin sağlığını korumak için dolaylı ışık mı yoksa tam güneş mi tercih ettiğini öğrenmek için araştırma yapın. Orkideniz için doğru yeri bulun. Doğuya veya güneye bakan bir pencere en iyisi olabilir. Kuzeye bakan bir pencere yeterince aydınlık olmayabilir ve batıya bakan bir pencere çok sert olabilir.

En İyi Sıcaklığı Bulun

Orkide türünüzün hangi sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu belirleyin. Sürekli olarak ılık sıcaklıklara, daha soğuk gece sıcaklıklarına ihtiyaç duyabilir veya hem ılık hem de serin bir dönemi tercih edebilir. Doğru sıcaklığı belirlemek için orkidenizin sıcak, orta veya soğuk büyüyen bir orkide olup olmadığını öğrenin.

Sıcak: 25 ila 30 derece gündüz ve 18 ila 22 derece gece
Orta seviye: 22 ila 25 derece gündüz ve 12 ila 18 derece gece
Serin: 15 ila 22 derece gündüz ve 10 ila 12 derece gece

Bitkiyi Nemli Tutun

Orkideler epifitiktir, bu nedenle havadaki nemi yaprakları ve kökleri aracılığıyla alırlar. Orkidenizin yeterli neme sahip olduğundan nasıl emin olacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Orkidenizi büyümeye ve çiçek açmaya teşvik etmek için buğulandırın.
  • Buğulandırma için kullandığınız aparatı yaprakları ıslatmayacak şekilde ayarlayın veya bitkileri çevreleyen havayı hafifçe nemlendirmek için bir sprey şişesi kullanın.
  • Nemi artırmaya yardımcı olmak için bitkinizi nemli çakıl taşlarından oluşan bir yatak üzerinde tutun.
  • Orkideniz çiçek açarken buğulama yapmaktan kaçının.

Gübreleyin

Orkidenizi yeterince besleyin. Bu bitkiler, pH'ı 5,5 ila 6,5 arasında olan hafif asidik bir ortamda en iyi şekilde büyüyen ağır besleyicilerdir. Bu bitkiler için çoğu yetiştirme ortamı gerekli miktarda besin içermez, bu nedenle orkide besleyici ürün veya dengeli bir gübre eklemek rutin bakımın bir unsuru olmalıdır. Ürün etiket talimatlarında önerildiği gibi sulama programınıza eklenebilecek uygun suda çözünür orkide besinini seçin.
Orkidenin uyku döneminde sulama azaltıldığında gübre verilmemelidir. Suda çözünen orkide besini, aşırı gübreleme yapmadan bu programı kolayca sürdürmenize yardımcı olabilir.

Dinlenme Döneminde Bakım Yapın

Çiçek açtıktan sonra çoğu orkide, yeni büyüme veya yeni yapraklar görmeyeceğiniz bir süre boyunca uyku haline geçer. Bu, orkidenin doğal büyüme döngüsünün bir parçasıdır. Yeni büyüme, yetersiz ışığın olduğu uzun dönemler boyunca kışın da yavaşlayabilir veya durabilir. Bu dönemde yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Saksı karışımını eşit derecede nemli tutun
  • Suyu azaltın
  • Gübreyi saklayın

Orkide Hastalıklarını Bilin

Orkideler viral, fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı hassastır.

Virüsler farklı orkidelerde farklı semptomlar üretir. Bitki çiçek açmayı başarırsa, renkler kırılabilir ve çiçekler kısa ömürlü olur. Bir virüsten şüpheleniyorsanız, bitkiyi bir tarımsal deney istasyonunda kontrol ettirin.

Ne yazık ki orkide virüslerinin tedavisi yoktur. Koleksiyonunuzdaki diğer bitkilere bulaşmasını önlemek için, hasta bitkiyi atın ve tekrar kullanmadan önce saksıyı sterilize edin. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

Cymbidium mozaik virüsü: Cattleya orkidelerinin yapraklarında çukurlaşmaya neden olur
Diğer virüsler: Yapraklarda açık ve koyu çizgilere veya sarı ve kahverengi tonlarında anormal desenlere neden olur
Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar farklı görünür. Bu tür enfeksiyonlar yaprak dokularının çökmesine neden olarak suyla ıslanmış bir görünüm verir ve genellikle çok fazla nemden kaynaklanır.

Bunlar şunları içerir:

Kahverengi çürüklük: Yaprakta açık kahverengi bir leke olarak başlar ve hızla tüm bitkiye yayılır
Bakteriyel yaprak lekesi: Yapraklarda çökük kahverengi, sarı veya kırmızımsı lekeler veya çizgiler oluşturur

Orkide hastalıklarından kaçınmak için bu kritik adımları atın:

Doğru şekilde sulayın: Orkidelerinizi günün erken saatlerinde sulayın, böylece gece sıcaklıkları düşmeden önce yaprakların kurumasını sağlarsınız.
İzole edin: Bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, orkideyi hemen izole edin, hastalıklı kısımları çıkarın ve saksı ortamını değiştirin.
Mantar ilacı kullanın: Hastalıklı kısımları çıkarmak için yapılan kesikleri mantar ilacı ile tedavi edin. Bitki iyileşene kadar suyu ve nemi azaltın.
İyi temizleyin: Herhangi bir orkideyi saksıya yerleştirmeden önce saksıyı yumuşak bir sabun ve su çözeltisiyle temizleyin.
Sterilize edin: Herhangi bir orkide ile çalışırken enfeksiyonun diğer bitkilere yayılmasını önlemek için aletleri sterilize edin.

Orkide Zararlılarını İyi Tanıyın

Orkideler yabani otlar, tesbih böcekleri, sıçrar kuyruklular, salyangozlar, trips, unlu Bitler ve örümcek akarlarını içeren böcek zararlılarına karşı hassastır. Çiğnenmiş yapraklar veya alt kısımlarında beyaz toz birikintileri olan yapraklar arayın. İşte yapmanız gerekenler:

  • Hafif istilaları elle temizleyin.
  • Hafif bir istilayı sabun ve su solüsyonuyla fırçalayın.
  • Ağır istilaları yok etmek için yaprakların üzerine neem yağı, hidrojen peroksit veya izopropil alkol püskürtün.
  • Ağır bir istila için, özellikle trips ve örümcek akarları için böcek ilacı uygulayın.

Orkideleri Sağlıklı Tutmak İçin İpuçları

Tropikal ormanlardan dağ yağmur ormanlarına ve ormanlık alanlara kadar orkideler dünyanın her yerinde farklı habitatlarda yetişir. Orkidenizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en iyi şey, orkidenizin doğal olarak nerede yetiştiğini öğrenmek ve o iklimin koşullarını mümkün olduğunca yakından taklit etmektir. Orkideler diğer tüm çiçek açan bitkilerle aynı ihtiyaçlara sahiptir, ancak daha tutarlı bir bakım programı gerektirirler.

Blog Etiketi

Whatsapp Destek