Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır? Karanfil Kurudu Ne Yapmalıyım? Karanfil Nasıl Sulanır, hangi Ortamı sever?
Karanfiller ilkbahardan yaza kadar bahçenize renk katan rengarenk çiçekli bitkilerdir. Ancak onlara iyi bakmazsanız bu bitkilerin güzelliği solabilir. İhmal edilmiş bir Karanfil ölmeye başlayabilir, ancak bu onu kurtaramayacağınız anlamına gelmez.
Karanfiliniz ölü göründüğünde, tüm ölü çiçekleri ve yaprakları temizlemelisiniz. Güneş ışığı, toprak kalitesi, sulama programı, sıcaklık ve nem gibi çevresel koşulları iyileştirin. Bitki bir haşere istilası nedeniyle soluyorsa organik böcek ilacı kullanmanız da gerekebilir.
Karanfiller bitkilerinin bakımı ve yönetimi kolaydır, bu nedenle ölmekte olan bir bitkiyi kurtarma şansınız oldukça yüksektir. Ancak, bitki mantar veya bakteriyel hastalıklar nedeniyle ölüyorsa daha sert adımlar atmanız gerekebilir. Ölmekte olan bir Karanfilin nasıl kurtarılacağını görmek için makaleyi okumaya devam edin.
Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır?
Karanfiliniz ölüyor gibi görünse bile, hasar çok şiddetli olmadığı sürece çoğu durumda bitkiyi yeniden canlandırabilirsiniz. Ancak, bitkinizin genel koşullarını iyileştirmeye yardımcı olmak için nedenini belirleyebilmeniz gerekir.
Bitkinizin mücadele etmesinin iki olası nedeni kötü koşullar ya da hastalık ve zararlılardır. Bunları ele almak büyük olasılıkla hasta bitkinizi canlandıracaktır. İşte bazı fikirler:
Bitkinin Aldığı Güneş Işığı Miktarını Ayarlayın
Karanfil güneşi seven bitkilerdir. Ancak, çok fazla güneş onlara zarar verebilir veya yakabilir. Bu bitkiler günde en az altı saat güneşle iyi sonuç verir. Bu nedenle, onlar için en iyi yer, doğrudan sabah ışığı ve kısmi öğleden sonra gölgesi alabilecekleri yerlerdir.
Karanfil bitkileri iç mekanda kalmayı sevmezler. Doğal yaşam alanlarına benzer alanlarda en iyi şekilde gelişen dış mekan bitkileridir. Bu nedenle, iç mekan bitkiniz soluyorsa, onu dışarıya geri götürmenin zamanı gelmiştir. Bitki uygun güneş ışığı ve ortamı aldığında ciddi bir değişim göreceksiniz.
Karanfil'iniz dışarıda olmasına rağmen hala ölüyor gibi görünüyorsa, konumuyla ilgili bir sorun olabilir. Aşağıdaki yönergeleri kullanarak konumu buna göre ayarlayın:
Çok az güneş ışığı: Daha uzun bitkilerin veya yapıların Karanfilinizin güneş ışığını engelleyip engellemediğine bakın. Eğer saksıdaysa bitkiyi daha güneşli bir yere taşıyabilirsiniz. Aksi takdirde, engeli kaldırıp kaldıramayacağınızı kontrol edin.
Çok fazla güneş ışığı: Yapraklar kahverengiye dönüyorsa ve toprak çok kuruysa, bunun nedeni bitkinin çok fazla ışık ve ısı alması olabilir. Saksıyı doğuya bakan bir bahçeye yerleştirin. Toprağa dikilmişse, günün en sıcak kısmında güneş ışığını filtrelemek için bitkinin bir ayak (30 cm) üzerine bir perde yerleştirebilirsiniz.
Toprağı İyileştirin
Toprak, karanfilinizin ne kadar gelişebileceğini belirleyebilir. Toprakta gerekli besin maddeleri yoksa bitki kök hasarına, mantar enfeksiyonlarına ve diğer haşere istilalarına yatkın hale gelir:
- Temel besin maddelerinden yoksunsa.
- Su ile tıkanmışsa.
- Aşırı gübrelenmişse.
- PH seviyesi 7'nin altındaysa.
İlkbaharda kompost ekleyerek toprağı besin maddeleriyle zenginleştirebilirsiniz. İnce bir kompost tabakası, bitkinin köklerinin toprağa sıkıca tutunmasına ve daha sağlıklı büyümesine yardımcı olabileceğinden yeterli olacaktır. Gübre veya kompost da toprağa besin katar.
Bir diğer önemli husus da toprağın iyi drene olduğundan emin olmaktır. Kompost, toprak kalitesini ve yoğunluğunu artırdığı, nem tutma ve drenajı dengelediği için bu amaç için uygundur (kaynak).
Unutmayın, kompost toprak için mükemmeldir, ancak çok fazla eklemek kök çürümesine neden olarak bitkiyi öldürebilir.
Karanfil ayrıca pH değeri 7'nin üzerinde olan alkali toprağı tercih eder. Toprağı daha alkali hale getirmek için kireç ekleyebilirsiniz. Ancak, daha büyük arazilerde pH'ı yükseltmek biraz zaman alabilir ve daha sık değişiklik yapılmasını gerektirebilir.
Sulama Programını Ayarlayın
Karanfilinizin sağlığını korumak için uygun bir sulama programı şarttır. Hem aşırı sulama hem de yetersiz sulama bitkiye zarar verebilir ve hatta öldürebilir.
Yetersiz sulama: Karanfil'de susuzluk bitkilerin sarkık görünmesine yol açabilir. Uzun süreli susuzluk yaprakların kuruyup dökülmesine ve sonunda bitkinin ölmesine neden olabilir. Bu nedenle, karanfili canlandırmak için toprağa daha fazla su eklemelisiniz. Toprağı nemli tutun ama ıslak değil. Aksi takdirde aşırı sulamaya yol açacaktır.
Aşırı sulama: Bu durum kökleri boğarak bitkiyi öldürebilir, kök çürümesine veya mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Toprak su ile dolduğunda, suyu iyi tahliye edemez, bu da toprağın dokusunu ve drenajını iyileştirmeyi çok önemli hale getirir.
Koşullar çok kuru değilse karanfilinizi haftada en az bir kez sulamanız gerekir. Su, toprağı ıslatmaya yetecek kadar olmalıdır. Fazla su saksının dibinden akana kadar bitkiyi sulayabilirsiniz.
Toprağa ekilen karanfili, üst toprak tabakası artık suyu ememeyene kadar yavaş yavaş sulayın. Bunu bitkinin dibinde bir su birikintisi gördüğünüzde anlayacaksınız.
Kök çürüklüğünü aşağıdaki belirtilere bakarak tespit edebilirsiniz:
- Bodur büyüme
- Sarı yapraklar
- Zayıf yapraklar
- Kararmış kökler
Hastalık ve Haşere İstilasını Önleyin
Hastalık ve haşere istilaları karanfilin ölmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Bitkinin büyümesi için uygun koşulları sağlayarak bu saldırıları önleyebilirsiniz. Ancak bazen çabalarınıza rağmen felaketle karşılaşabilirsiniz.
Bu hastalık ve enfeksiyonların çoğunun, sorunu tam olarak belirlemenize yardımcı olabilecek belirtileri vardır. Haşereler genellikle bitkilerinize bulaşan hastalıkları taşırlar. Bunları ortadan kaldırmak için ev yapımı ve bitkiler için güvenli pestisitlere güvenmeniz gerekebilir.
Karanfil Neden Solar?
- Pas
- Fusaryum mantarı
- Yaprak bitleri
- Salyangozlar
- Kırmızı Örümcekler
- Aşırı Güneş
- Yetersiz Güneş
- Aşırı Sulama
- Yetersiz Sulama
- Gübre ve besin açısından yetersiz toprak
Karanfil Nasıl Canlandırılır makalemiz burada sona eriyor. Bir önceki makalemiz olan Solan Menekşe Nasıl Canlandırılır? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.