Orkide Çiçeği Nedir? Orkide Anlamı
Orkide, güzelliği ile bilinen ve farklı çeşitleri olan egzotik bir çiçek türüdür. Dünya genelinde yaklaşık olarak 2500 farklı türü ve çeşidi olan orkidelerin Anavatanı, Asya’nın Güney doğusudur. Özellikle Filipinler, Endonezya, Singapur ve Sri Lanka doğada yetiştiği yerlerdir. Orkideler, çeşitli renklerde ve desenlerde çiçeklere sahip olabilirler. Zarif ve estetik açıdan çekici olan bu çiçekler arasında çok enteresan türler olsa da ticari olarak en çok iki tür öne çıkmıştır.
Orkidenin Adı Nereden Gelir?
Orkide kelimesi, Antik Yunanca kökenli bir terim olan "orkhis" kelimesinden türetilmiştir. Orkhis, "erkek üreme organı" veya "testis" anlamına gelir. Orkide çiçeklerinin kökleri ve rizomları, bazı türlerde bu organın benzer bir şekline sahip olduğu düşünülmüştür, bu nedenle bu isim verilmiştir.
Orkide Anlamı?
Orkide, farklı kültürlerde farklı anlamlara sahip olabilir. Genellikle güzellik, zarafet, soyut düşünce, zariflik ve nadirlik gibi pozitif sembollerle ilişkilendirilir. Ancak her kültürde ve dönemde orkideye farklı anlamlar yüklenmiş olabilir.
Zariflik ve Güzellik: Zarif ve güzel bir çiçek olmasından dolayı, zarafet ve güzelliğin sembolü haline gelmiştir.
Nadirlik ve Eşsizlik: Çok fazla türü olsa da bazı türlerinin nadir bulunması, onu sembolik olarak eşsiz ve nadir şeklinde tanımlamıştır.
Aşk ve Tutku: Orkide çiçekleri, aşk ve tutkuyu ifade etmek için kullanılabilir.
Yaratıcılık ve Sanat: Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve desenlerde olması, sanatsal ifadeyi ve yaratıcılığı temsil eder.
Gizemli: Bazı türlerinin karmaşık ve gizemli şekilleri orkideleri gizemli ve ilgi çekici kılar.
Orkide Çiçeğinin Latincesi Nedir?
Orkidelerin çeşitliliği nedeniyle, her türün kendine özgü bir bilimsel adı vardır ve bu adlar Latince veya Latince kökenli terimler içerir. Bu bilimsel adlar, bitki bilimcileri ve botanikçiler arasında orkideleri sınıflandırmak ve tanımlamak için kullanılır. Orkide çiçeğinin bilimsel adı ise Yunan bereketi simgeleyen Phalaenopsis'dir.
Orkide Çiçeğinin Hikayesi Nedir?
Orkide çiçeğinin hikayesi, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerde mitolojik ve sembolik anlamlarla örülü bir şekilde var olmuştur. İşte orkide çiçeğinin hikayesi ve sembolizmi hakkında ilginç detaylar:
Efsaneye göre beyaz tenli, uzun sarı saçlı ve mavi gözleri olan Orkis adında bir prenses yaşarmış. Prenses sabah kimse uyanmadan güneşin ilk ışıklarıyla birlikte dağın eteklerine koşarmış ve geçtiği her yere mis gibi kokusu yayılırmış. Prenses bir gün kendisini dağda rüzgara bırakmış ve savrulmuş, savrulduğu yerde ise güzel kokulara sahip olmuş çiçekler varmış. Bu çiçeklere Orkis adı verilmiş ve zamanla dönüşerek Orkide adını almış.
Orkide Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
- Orkideler gövde olarak sert bir yapıya sahip olsa da çiçeklerinin çok narin bir yapısı vardır.
- Çiçekli dönemlerinde cereyanda kalmayı sevmezler.
- Köklerinin ıslanmasınlar çok hoşlanırlar ama çiçeğine su olmasından hoşlanmazlar
- Genelde doğal ortamlarında ağaç gövdesi veya ağaç kovuklarında yetişirler.
- Asalak türler oldukları için ağaç gövdelerine köklerini vantuzlayarak yaşamlarını devam ettirirler.
- Havadaki nem ile su ihtiyaçlarını giderirler.
- Yağmur ve nem olmayınca ağaç kabuklarındaki nemi emerek sulama ihtiyaçlarını giderirler.
- Üç dış taç yaprağı, üç iç taç yaprağı, üç eşit stamen (erkek organ) ve tek bir pistil (dişi organ) içerir. Bu yapı belirginliği orkideleri tanımak için önemlidir.
- Beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı ve yeşil tonlarında çiçeklere sahiptirler. Bazı orkide türleri çok renkli ve desenli çiçeklere sahipken, bazıları daha sade renklerde olabilir.
- Birçok orkide türü hoş kokulu çiçeklere sahiptir. Ancak kokulu orkidelerin sayısı, kokusuz olanlara göre daha sınırlıdır.
- Bazı türleri küçük ve zarif çiçeklere sahipken, bazı türleri büyük ve gösterişli çiçeklere sahiptir.
- Orkide çiçekleri, doğru bakım ve şartlar altında uzun ömürlü olabilirler. Bazı türler aylarca çiçek açabilirler.
Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide çiçeği bakımı, sağlıklı büyümesi ve çiçek açması için özen gösterilmesi gereken özel bir süreç gerektirir. Aşağıda orkide çiçeği bakımı için yapılması gerekenler belirtilmiştir:
- Orkideler, genellikle aydınlık ancak doğrudan güneş ışığından korunmuş bir ortamı tercih ederler. Dolaylı ışık onlar için uygundur. Doğrudan güneş ışığı, yapraklarda yanıklara neden olabilir. Orkideyi pencere kenarına veya tüllü bir perde arkasına yerleştirebilirsiniz.
- Orkideler, genellikle sıcak ve nemli iklimleri severler. Gün içinde 20-30°C arasında değişen sıcaklıklar onlar için uygundur. Gece sıcaklığı gündüzden biraz daha düşük olabilir.
- Orkideler havadar bir yerde bulunması gerekir. Aksi takdirde eklem yeri ve gövde boğum aralarında pamukçuk biti üremeye başlar bu da bitkinin bozulmasına neden olur.
- İyi bakılmış bir orkidenin yaprakları büyük olur ve daha fazla çiçek açar. Çiçekleri döküldükten sonra tekrar açıncaya kadar mutfakta camın yanında muhafaza ederseniz daha iyi olur. Çünkü o dönemde yemeklerden çıkan nem ve camdan aldığı serinlikle daha çabuk çiçeklenecektir.
- Orkideler saksıdayken şeffaf kaplara konulması gerekir. Nedeni ise köklerinin nefes alması ve ışık görmesinin sağlanmasıdır.
- Orkidelerin suya ihtiyacı vardır, ancak kökleri aşırı suya karşı hassastır. Saksı içindeki ortamın nemli olduğundan emin olun ve saksıyı aşırı sulamaktan kaçının. Sulama, toprak üzerinde hafif nemli olduğunda yapılmalıdır. Suyu saksının altından geçene kadar sulayın ve fazla su birikmesini önlemek için saksının altındaki tepsiyi boşaltın.
- Solmuş çiçekleri kesmek, yeni çiçeklenmeyi teşvik eder. Çiçek sapını dikkatlice budayın, ancak bitkinin ana gövdesine zarar vermemeye özen gösterin.
- Orkideler, kök çürümesi veya yaprak bitleri gibi sorunlarla karşılaşabilir. Eğer hastalık veya zararlılarla karşılaşırsanız, bitkiyi hemen izole edin ve uygun çözüm yöntemlerini uygulayın.
Orkide Ne Zaman ve Nasıl Sulanmalı?
Orkideler suyu çok severler ama suyun içinde kalmayı sevmezler. 2 - 3 gün arayla sulamak yeterli olacaktır. Sulama işlemini banyoda bol su vererek yapabilir, sonra 10 dakika suyun sızılmasını bekledikten sonra yerine alabilirsiniz. Orkidelerin % 55 - 85 arası neme ihtiyacı vardır. Bunu sağlayabilmek için bulunduğu yerde saksı altına sulu keçe koyabilirsiniz. Keçe ısındıkça nem yaparak orkideye nemli bir ortam yaratacaktır.
Orkide Nasıl Budanır?
Orkide budama, bitkinin sağlığını ve görsel çekiciliğini artırmak için önemlidir, ancak dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Aşağıda orkide budama işlemi için yapılması gerekenler belirtilmiştir:
- Orkide çiçekleri belirli bir süre sonra solmaya başlar. Solmuş çiçek sapları, bitkinin enerjisini yeni çiçekler üretmek yerine ölü çiçekleri beslemek için kullanır. Bu nedenle solmuş çiçek saplarını kesmek gerekir.
- Orkide yaprakları zamanla kurur ve sararır. Bu yaprakları kopararak bitkinin daha temiz ve estetik görünmesini sağlayabilirsiniz.
- Kökleri kurumuş veya çürümüşse, bu kökleri kesmek gerekebilir. Sağlıklı kökler beyaz veya yeşil renkte olurken, çürümüş kökler kahverengi veya siyah renkte olur.
- Orkideyi budarken makasınızın temiz olduğundan emin olun. Aksi takdirde, bitkiye enfeksiyon bulaşabilir.
Orkide Nemi Sever mi?
Evet, orkideler yüksek nemi severler. Yüksek nem, tropikal bir ortam oluşturacağı için köklerinin ve yapraklarının sağlığını sürdürmesine yardımcı olur.
Orkide Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Orkidenin direk toprağa dikilmez. Çünkü bu şekilde kökleri nefes alamaz ve ölür. Dikim esnasında en çok kullanılan çam ağacı kabuklarıdır. Çam ağacı kabukları küçük parçalara bölerek küp şeker büyüklüğüne getirilip, çiçekçilerin kullandığı oasis denen süngersi malzemeyle karıştırılıp toprak şeklinde kullanılabilir. Toprağın kalitesi yükseltilmek isteniyorsa içine bir avuç hidrokültür toprağı koyulmasında fayda vardır.
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Orkideler 2-3 yöntemle çoğaltılır. Bir yöntem doku kültürüyle laboratuvarlarda hücre bölme sistemi ile (bu sistem büyük işletmeler tarafından mikroskop altında) yapılır. İkinci yöntem ise sürgünler geçmek üzereyken 2’nci veya 3’ ncü boğumlarından ufak fideler oluşur. Bu fideleri kökleri ile birlikte 10 cm geçtikten sonra oasis süngerine dikerek büyütebilirsiniz. 15 cm gelince saksıya dikebilirsiniz.
Keikiden Orkide Çoğaltma Nasıl Yapılır?
Bazı orkide türleri yavru bitkiler üretebilirler. Bu yavru bitkilere "keiki" denir. Keiki, orkide ana bitkisinden ayrıldığında ve kökleri yeterince geliştirdiğinde, ayrı bir orkide olarak yetiştirilebilir. Keiki'yi ana bitkiden ayırmadan önce, kökleri yeterince geliştirdiğinden ve ayrı bir saksıya veya ortama taşıyabileceğiniz emin olmanız gerekir.
Orkide Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Orkidelerde saksı değişimi çok yapılmaz. Köklerinin saksıdan sarkması bitkinin sağlıklı olduğunu gösterir. Köklerinin gri renkte olması normal bir durumdur. Yeşile dönmesi biraz fazla su verdiğini gösterir. Saksı değişimi kesinlikle çiçekli ve sürgün büyüme döneminde yapılmamalıdır. Eski saksı 12 cm ise bir sonraki saksının 14 cm genişliğinde olması gerekir. Gereğinden büyük bir saksıya dikilirse bitki köke çalışır ve üst kısımlarda sararma oluşur.
Orkideye Ne Zaman Gübre Verilmeli Ne Sıklıkla?
Zamanında gübre verilmemesi halinde Orkidenin yapraklarında kavrulma, geriye doğru dönme ve olması gereken zamanda çiçek açmama gibi sorunlar yaşanır. Orkidelere 20 - 25 gün ara ile muhakkak gübreleme yapılması lazımdır. Sıvı gübre verilecekse suyla seyreltilmelidir. Fazla verilmiş gübre orkidenin strese girmesine ve yapraklarında ballanma gibi problemler oluşmasına neden olur. En ideal gübre NPK 20 - 20 - 20 değerindeki gübrelerdir.
Orkideler Ne Zaman Çiçeklenirler?
Orkideler daha çok mevsim girişleri veya mevsim çıkışlarında çiçeklenme dönemlerine geçerler. Genelde Şubat-Mart aylarıyla Eylül-Ekim ayları çiçek açma dönemleridir.
Orkideler iyi bakılınca 2-3 sürgün verme olasıları çok olur. Bir sürgün çıkması ile açması ve çiçekleri dökmesi süresi 3 - 4 ayı bulmaktadır. Orkidelerin yerlerini çok fazla değiştirmemekte yarar vardır. Yer değiştikçe yerlerine alışmaları süreleri uzayacak ve çiçeklenmesi geç olacaktır.
Orkide Kimlere Gider, Kimler Alır?
- Orkide en çok hediye olarak gönderilir. Örneğin doğum günleri, yıl dönümleri, anneler günü gibi özel günlerde veya sadece romantik bir jest olarak.
- İş arkadaşına, öğretmene veya herhangi bir konuda yardımcı olmuş kişiye, saygı ve minnettarlığı göstermek için.
- Bir arkadaş veya aile üyesi hastalandığında iyileşme sürecini renklendirmek için.
- Özel türleri toplayan koleksiyonerlere.